Sunday 20 October 2013

Visu problēmu cēloņu atpazīšana

Visi centieni zinātnes jomā ir vērsti uz cilvēka ciešanu atvieglošanu un ērtību palielināšanu. Vēdekli izmanto, lai mazinātu svīšanas problēmu. Dzirnavas tiek izmantotas lai izvairītos no ciešanām, ko sagādā malšana ar rokām. Motocikls tiek izmantots, lai izvairītos no pedāļu mīšanas grūtībām. Tie ir vienkārši piemēri. Šādā veidā visi zinātnes, tehnikas un medicīnas sasniegumi ir paredzēti ciešanu samazināšanai un, ja iespējams, pilnīgai to novēršanai.

Bet vai mums izdodas pārvarēt īstās dzīves problēmas – dzimšanu, vecumu, slimības un nāvi? Mēs esam vienīgi iemācījušies prasmīgi apslēpt realitāti. Faktiski «sasniegumi» nozīmē «jaunāki un rafinētāki veidi realitātes apslēpšanai».

Reiz kādu vīrieti savaldzināja meitenes skaistums – viņa bija slaida, ar gariem matiem un stilīgām saulesbrillēm. Viņš sekoja viņai līdz pat pašai mājai, lai uzzinātu ko vairāk par viņu. Kad viņa iegāja mājā, viņš ielūkojās pa viņas logu. Vīrietis novēroja kā viņa novelk augstpapēžu kurpes, kas būtiski samazināja viņas augumu. Viņa noņēma parūku un kļuva redzama viņas kailā galva. Viņa noņēma savas saulesbrilles, un parādījās iekritušas acis dziļajos acu dobumos. Viņa izņēma savu zobu protēzi, un viņas patiesais vecums kļuva skaidri redzams – nevis 16, bet gan 60 gadi.

Tieši tāpat zinātne ir ieviesusi daudzas tehniski sarežģītas ierīces, kas dzīvei piešķir virspusēju ērtību un attīstības glazūru. Patiesībā, iegūstot dziļāku redzējumu, iespējams saprast, ka aiz visas šīs rosības vēl joprojām neatlaidīgi uzmācas dzīves problēmas. Mēs turpinām ciest no vecuma, slimībām un nāves.

Visi šie tehnikas sasniegumi nodrošina tikai pagaidu risinājumus cilvēku problēmām, bet problēmas turpina atkal un atkal rasties dažādās jaunās formās.

Zināšanas sākas ar jautājumu: athāto brahma džigjāsā – kas ir brahmans? Vēl zināšanas sākas ar materiālas pasaules trejādo ciešanu izpratni: adhjatmika klēša (ciešanas, ko sagādā ķermenis un prāts), adhidaivika klēša (ciešanas, ko sagādā dabas spēki) un adhibhautika klēša (ciešanas, ko sagādā citas dzīvās būtnes). Mēs nespējam kontrolēt šīs trejādās ciešanas. Bet ja saprātīgs cilvēks vēršas pie Vēdām, tad tās var iemācīt viņu atbrīvoties no ķermeniskās koncepcijas un apzināties savas mīlestības pilnās attiecības ar Dievu. Un tā, darbojoties tīrā garīgā apziņā, viņš sagatavosies ieiešanai Dieva valstībā, kur dzīve ir mūžīga un piepildīta ar zināšanām un svētlaimi.

Harē Krišna
Dhīrašanta dāsa


Visus komentārus, piebildes un pateicības vārdus saistībā ar iknedēļas gudrību lūdzam sūtīt uz viktors.supe@gmail.com (lūdzu norādiet arī Jūsu vārdu un no kurienes Jūs esat).

Pierakstīties uz «Bhagavad-gītas kursu tiešsaistē» (tikai angļu valodā) vai uz iknedēļas gudrību varat lapā www.dhirasanta.com vai sūtot pieteikumu uz adresi viktors.supe@gmail.com.

(Ja Jūs uzskatāt ka esat saņēmis šo e-pastu kļūdas dēļ vai vēlaties atteikties no mūsu iknedēļas ziņojumiem, lūdzam rakstiet uz dhirasanta108@gmail.com.)